Diskusní téma: Lékárna do podzemí

Datum: 14.07.2010

Vložil: Kocour, Plzeň

Titulek: A ještě pár dalších poznámek

1. Obsah osobní lékárničky ČHS vyjde na několik stovek. ČHS dokonce na různých setkáních prodává předpřipravenou sadu přesně podle seznamu. Protože už jsem měl některé položky po expiraci, chtěl jsem si sadu koupit, ale předsedkyně LK mě od toho vícméně odrazovala, protože i obvazový a podobný materiál po expiraci se dá přesterilizovat a znovu zabalit. Jde jenom o to, mít ve svém okolí nějakou zdravotní sestřičku.
2. Kromě osobní lékárničky v pravém slova smyslu ještě používáme miniaturní balíček vhodný do přilby nebo kapsy overalu. Dřív se prodával hotový obvaz (svitek plus 2 poštářky) jménem tuším Nerit, který byl hermeticky zatavený v průhledném silném igelitu a byl balený spíš na plocho, takže se vešel dobře do přilby. Už jsem ho dlouho neviděl, takže asi není k sehnání. Hotový obvaz armádního typu se do přilby nevejde, je moc tlustý. Nicméně problém se zřejmě časem vyřeší sám, protože čím dál víc přileb se staví na principu pěnové výstelky, takže tam nic stejně ukládat nejde. Řešením je opět využít služeb nějaké sestřičky, protože ve zdravotnictví se používá celá řada nepromokavých obalů a dá se vzít hotový obvaz, přemotat jej na plocho, přiložit k němu pár desinfekčních polštářků, kousků náplasti a pod. a celé to přesterilizovat.
3. Za dob stanice SZS v Plzni naše zdravotnice Hanka Polívková do společné (velké) lékárničky zahrnovala lahvičku s čistým lihem (pro vnitřní použití). Naředěním ve vhodném poměru se dá získat větší množství desinfikované vody na omývání ran a pod. Součástí opravdu velkých lékárniček (batoh) zdravotnických služeb je i sterilní destilovaná voda, což ovšem je mimo možnosti expedičního vybavení, kdy se hlídá každý gram.
4. Ještě mě napadá jedna užitečná pomůcka, která není uvedená v lékárničce ČHS, a to jsou náplasti zvané Steri-Strip. Jedná se o proužky poněkud pružné náplasti, které poslouží na řezné a tržné rány místo šití (šití ran je mimo možnosti laických zachránců, i když je různé příručky přežití s oblibou popisují).

Zpět na diskuzi