Přilba do podzemí

Přilba do podzemí je spolu s čelovkou jednou z nejdůležitějších součástí vybavení. Na přilbě a osvětlení je přímo závislá bezpečnost našeho pohybu v podzemí. Přilba je ochranou hlavy a zároveň slouží k upevnění osvětlení.

Ryze speleologické přilby jsou v podstatě horolezecké nebo pracovní přilby, u kterých je z marketingových důvodů uvedeno, že jsou určeny pro speleologii. Je u nich ověřeno, že poskytují komfort i pohodlí pro pohyb v podzemí. Mnohdy bývají nabízeny již osazené svítilnami vhodnými do podzemí. Jedná se například o model Petzl Explorer a Petzl Spelios.

Některé speleologické přilby se přímo dodávají s pevně namontovanou svítilnou. Osvětlení na přilbu si však můžeme také namontovat sami. Poměrně častým řešením je snímatelná čelovka s gumovými náhlavními popruhy, kterou lze po výlezu z podzemí samostatně použít k dalšímu svícení, třeba při vaření a stanování v kempu nebo pro noční turistiku. V takovém případě musí být přilba vybavena systémem úchytek nebo gumových nosných náhlavních popruhů.

Mnoho horolezeckých přileb je však také bez problému použitelných v podzemí. Zejména jsou to přilby s bočními větracími otvory a tvrdou skořepinou, vybavené bočními plastovými úchytkami nebo popřípadě gumovým popruhem na upevnění čelovky.

Speleologická přilba Petzl Ecrin s LED čelovkou na gumových popruzích. I takto může drahá výbava vypadat po náročné akci v jeskyni.

Nevhodnost cyklistické přilby
Cyklistická přilba je konstruována pro zcela odlišné prostředí a nemůže být plnohodnotnou náhradou za přilbu speleologickou. Je konstruována především k jednorázovému pohlcení energie v případě nehody na kole, ale v podzemí nedokáže poskytnout potřebnou ochranu. Kvůli odlehčení je vnitřek přilby vyroben z polystyrenové výplně s tenkým plastovým skeletem na povrchu. Přilba může v podzemním prostředí, kde není nouze o drobné nárazy o stěny, snadno dojít k úhoně. Plast na cyklistické přilbě může popraskat nebo se promáčknout. Také větrací otvory jsou svojí velikostí a umístění na vršek přilby uzpůsobeny k odvodu potu při cyklistice a proto se skrz ně lze poranit o stropní výčnělky či krápníky v podzemí.


Pohled na cyklistickou přilbu shora. Větracími otvory hrozí poranění o výčnělky na stropě nebo krápníky.

Cyklistická přilba je lepší než žádná přilba, zejména do pochodového podzemí, ale rozhodně nedokáže dlouhodobě nahradit plnohodnotné přilby do podzemí. Cyklistickou přilbu tedy použijeme, pokud jdeme jednorázově na exkurzi do převážně chodícího podzemí a jinou ochranu hlavy se nepodařilo sehnat nebo vypůjčit.

Pracovní přilba jako levná varianta

Laminátová nebo plastová pracovní přilba pro stavebnictví je určena k ochraně hlavy před drobnými padajícími předměty na stavbě. Dá se zakoupit téměř v každé prodejně ochranných a pracovných pomůcek (např. Canis). V podzemí nám může po drobných úpravách vcelku dobře posloužit. Nastavitelné silonové pásky v týlové části ji činí pro stavbaře dobře snímatelnou a pohodlnou, v podzemí však hrozí upadnutí přilby při hlubokém předklonu, záklonu hlavy nebo drobném čelním nárazu. Proto je dobré vybírat stavební přilbu vybavenou ještě bočním popruhem ve tvaru Y a nebo si tento popruh na přilbě dodělat. Tím přilba získá na stabilitě a nebudeme ji muset neustále upravovat na hlavě.

Jednoduchý popruh bez uchycení do Y je nepraktický, nedrží přilbu za každých okolností a podbradní páska v této poloze obtěžuje.

Nevýhodou stavební přilby je sklouzávání náhlavních popruhů čelovky. Jedním z řešení je pevná instalace čelovky pomocí lepící kutilské pásky Ductape, přelepením popruhů k přilbě na stálo. Provizorně se čelovka nosí tak, že se popruhy natáhnou a přidrátují k výstelce nebo se vodorovný popruh přetáhne za okraj přilby. Lze si také naohýbat z páskového plechu nebo tuhého drátu sponu dle obrázku níže. Vhodným stáhnutím popruhů se vytvoří tah tak, že čelovka bude držet pomocí několika sponek za okraj přilby. Při výrobě sponek je potřeba mít na paměti, že do přilby nesmí vyčnívat a proto by měly být tenké.

Provizorní sponka z drítu na upevnění poporuhu čelovky na stavební přilbu

Hornická želva

Laminátová hornická přilba typ “želva” může být efektní ozodobou, její ochranná funkce v podzemí je však velmi omezená. Dokázala relativně posloužit horníkm v padesátých až devadesátých letech dvacátého století, ale vzhledem k jejímu tvaru je obtížné na ni upevnit současné svítilny s gumvými popruhy. Jednoduchý podbradní pásek pak způsobuje přepadávání přilby do očí při plazení. Pro staromilce a exhibiconisty je želva skvělým doplňekm na podzemní pochoďáky, její použití v složitějším podzemí je však velmi omezené.


Modernější laminátová varianta staré hornické přilby, tzv. želvy. Oblíbená je zejména v hornických skanzenech, v náročnějším podzemí neposkytne dostatečnou ochranu.

Petzl Ecrin a jeho varianty

Explorer je vpodstatě kombinací přilby Petzl Ecrin Roc, čelovky Petzl DUO a acetylenového hořáku Petzl Aceto. Právě kombinace acetylenového a elektrického osvětlení poskytovala v minulosti výhodu dlouhé výdrže, dvou nezávislých zdrojů osvětlení a možnost volit mezi silným prostorovým a elektrickým směrovým světlem.

Barevné varianty přileb Petzl Ecrin Roc :

  • bílá a červená – horolezecká a speleologická přilba
  • žlutá – pracovní průmyslová přilba s odolností proti stříkajícímu kovu
  • zelená – raritní, pravděpodobně pro ozbrojené síly

Ventilační otvory v přilbě Petzl Ecrin – pomáhají cirkulaci vzduchu a odvětrávání hlavy. V případě pohybu v nečistém blátivém prostředí nebo v podzemí kde je hustý skap či trvalý proud vody se dají použít záslepky na ventilační otvory prodávané pod názvem Petzl Bouchons.

Ventilační otvory v přilbě bývají také hojně používány k upevnění nejrůznějších vychytávek a přídavných čelovek na boční strany přilby pomocí gumových smyček nebo stahovacích pásků.
Válcová svítilna o hmotnosti třebas jen 100 g umístěná pouze na jedné straně přilby však může způsobit nepříjemnou únavu z neustálého vyrovnávání rovnováhy přilby krční páteří. Boční svítilna také umí znepříjemnit průlez úžinami, protože se zachytává o stěny a znemožňuje volný pohyb hlavou.

Petzl Spelios, Petzl Elios a Petzl Spelia

Spelios navazuje na model Petzl Explorer, který byl používán v různých obměnách téměř dvě desetiletí. Explorer byla přilby kombinace Ecrin Roc s pevně montovanou čleovkou Petzl DUO a hořákem Petzl Aceto. Šlo o robustní řešení.

Jeho nástupce Spelios představuje moderněji pojatou odlehčenou přilbu. Jedná se o přilbu Petzl Elios, osazenou pouze čelovkou Petzl DUO 14 LED a nabízí především kompaktnost a nízkou hmotnost. Petzl také přišel s variantou pro ženy pod názvem Petzl ELia, která má jinak umístěné ventilační otvory a na zadní straně má vykrojení pro svázaný cop vlasů.

Porovnání pánské a dámské verze přilby Elios: vlevo pánský Elios, vpravo dámská Elia.

Přilba je provedena z polystyrenového korpusu ale na rozdíl od cyklistických přileb je pokryta několikanásobně silnější polykarbonátovou skořepinou. Větrací otvory jsou voleny v menším počtu než u horolezeckých přileb a umístěné jsou na stranách přilby tak aby nemohlo dojít k poranění pádem předmětu shora nebo nárazem hlavy na trčící skálu či krápník v stropě. Vyrábí se v rozsazích obvodů hlavy a to pro velikost 1 v rozsahu od 48 do 56 cm a velikost 2 v rozsahu od 53 do 61 cm.

Přilba Petzl spelios doplněná čelovkou Petzl DUO 14 LED upevněnou na gumových popruzích.

Přilba Petzl Vertex

Vertex je nástupce přilby Petzl Ecrin Roc, která se vroce 2009 přestala vyrábět. Poněkud více odhaluje boky hlavy, protože nechává místo k upevnění chráničů sluchu a jeví se proto vhodnější spíše pro výškové práce než do podzemí. Odlišné je i uspořádání větracích otvorů, které jsou umístěny v řadě. Přilba se vyrábí i ve variantě bez větracích otvorů s celsitvou skořepinou.

Výhodou Petzl Vertexu je jeho širší skořepina oproti Petzl Ecrin, proto lépe sedne i lidem s obvodem hlavy nad 60 cm. Tím se vertex stává v podstatě vhodnou variantou pro majitele velkých hlav. Odzkoušeno je, že ji nasadí o osoba s obvodem hlavy 63 cm.

Vertex je nabízen jako pracovní přilba pro záchranáře, ozbrojené složky, arboristiku, výškové práce, kácení v lese. Proto je k ní nabízena celá řada doplňků v podobě pracovních štítů a chráničů. Naopak pro použití ve všech odvětvích sportu byla vyvinuta řada Petzl Boreo a Borea, popsaná níže.

Odlehčená verze Vertex se jmenuje Strato a rozdíl je především v hmotnosti a v méně robustních popruzích. Hmotnost Strato vent je 415 g versus 490 gramů u Vertex Vent.

Petzl Boreo a Borea – 2018

V roce 2018 Petzl definitivně přestal vyrábět přilbu Elios a uvedl nový produkt pod názvem Petzl Boreo. Výrobce se pyšní tím, že splnil nejen požadavky EN/UIAA na odolnost proti nárazu shora, ale že zvýšil i boční, přední a týlovou ochranu.

Boreo je pánská verze a Borea je ženská verze s prolisem na culík vzadu. Hmotnost přilby je 295 gramů. Vyrábí se ve dvou velikostech S/M (obvod hlavy 48-58 cm) a M/L (obvod hlavy 53-61 cm), přičemž menší verze je o 10 gramů lehčí. Přilba je nabízena v barvách modrá, oranžová, červená, bílá a šedá. Skořepina je z ABS plastu a vnitřek je vyplněn polystyrenovou absorpční výplní.

Varianta Boreo Caving je výše popsaná přilba Boreo doplněná o továrně osazené plastové úchytky k upevnění čelovky Petzl DUO S nebo DUO Z2. Celý rozdíl je pouze v přidání upevňovacích destiček, nárůst ceny je však o výrazných 30%.

Dětská přilba do podzemí

Firma Petzl uvedla v roce 2010 přilbu Petzl Picchu (pikču) vyráběnou přímo pro děti. Přilba je v podstatě zmenšeninou modelu Elios a jeho příbuzného modelu Spelios. Jedná se o polykarbonátovou lehkou skořepinu s polystyrenovou výplní k tlumení nárazu a fixaci hlavy v přilbě.

Rozmezí velikostí 48-54 cm je uzpůsobeno dětské hlavě, takže odpadne vycpávání přilby čepicí v dospělých přilbách jako doposud. Přilba je vybavena plastovými úchytkami pro držení gumového popruhu čelovky. Zajímavá je i cena mírně převyšující tisíc Kč, za kterou začátkem roku 2010 přilba na trhu začínala. Součástí přilby je označovací svítilna Petzl Signal umístěná na zátylku přilby. Ta se může hodit k dobrému přehledu o tom, kde se dítě ve tmě nachází.

Co do přilby nepatří

Největší nebezpečí představuje ukládání tvrdých a rozměrných předmětů do volného prostoru mezi skořepinou přilby a hlavou. Snad jediný předmět, který se do přilby může dát bez obav je termoizolační folie neboli záchranná přikrývka. Tím ji budeme mít po ruce v případě neočekávané situace jako je úraz nebo nečekané zdržení pod zemí. Baterie ani podobné vybavení nemají v přilbě co dělat. V případě silného nárazu by se nám totiž předměty uložené v přilbě zarazily do lebky kvůli nedostatku místa.

Uvnitř přilby můžeme bez obav ze zranění ponechat jen izofolii (záchrannou přikrývku).

Vytváření otvorů do lezecké přilby

S montáží svítilen a dalších pomůcek na přilbu vyvstává potřeba vrtat otvory k protažení kabelů do přilby. Každý otvor, který nebyl vytvořen při výrobě je zásah do pevnosti skořepiny. Sami výrobci doporučují do přileb nevrtat a pokud je to nutné, raději otvory propalovat nažhaveným trnem. Určitý prostor pro vstupní a výstupní otvory nabízejí na přilbě Petzl Ecrin také šedé palstové úchytky. Ty jsou vkládány do odlévaných otvorů. Provrtáním úchytky tedy nenarušujeme přilbu.

Praní popruhů přilby

V důsledku pocení a prašného nebo blátivého prostředí se propocené popruhy na přilbě rychle zašpiní prachem a blátem a vypadají nevábně. Jejich umývání je hračkou, když použijeme rozpuštěný prací prášek s vodou v poměru takovém, aby vznikla kašovitá hmota. Tou stačí namazat předtím namočené popruhy a nechat pár minut odležet. Po důkladném opláchnutí proudem vody se jim vrátí jejich původní barva a čistota. Lze použít i tekutý prací prášek nebo zpěněný saponát.

Příklady přileb použitelných v podzemí :

  • Salewa Toxo, Salewa Vert, Salewa Sargon
  • Camp Stunt, Camp safety star
  • Petzl Ecrin, Petzl Vertex, Petzl Elios, Petzl Spelios
  • Mammut Skywalke

Uvedené přilby mají vhodně zvolené větrací otvory, které omezí vnikání nečistot. Mají dostatečně pevnou vrchní skořepinu. Součástí uvedených přileb jsou lastové úchytky pro držení náhlavních popruhů čelovky nebo gumičku na fixaci reflektoru (přilba Camp).

Hladním účelem přilby není její modní funkce, ale ochrana hlavy před nárazy a pády drobných kamenů.