Recenze čelovky Fenix HL50

Recenze čelovky Fenix HL50

Na začátku léta 2014 uvedla firma Fenix nový model miniaturní kompaktní čelovky pod označením Fenix HL50. Tento model se vyznačuje kompletně celokovovým tělem. Svítilna je vyrobena z duralu a destička pro uchycení náhlavních gumových popruhů je z nerezového plechu. Svítilna je osazena LED diodou Cree XM-L2 T6 s neutrální bílou barvou světla a disponuje třemi světelnými režimy s regulací pro konstantní jas. Intenzita svitu v daném režimu neklesá po dobu svícení, při poklesu kapacity svítilna přejde na nižší režim. Zvláštností je variabilita napájení.

Obr. č. 1 : Čelovka Fenix HL50 včetně adapteru pro použití s bateriemi rozměru AA (tužkové).

Čelovka umožňuje použití baterií o velikosti AA (alkalické, NiMh, primární lithiové) nebo primární lithiové baterie CR123A. Baterie typu CR123A se vyznačují extrémní odolností při nízkých teplotách a při jejich použití se tělo čelovky zkracuje odšroubováním části bateriového pouzdra. Díky tomu se tělo svítilny zkrátí na pouhých 64 milimetrů. Hmotnost čelovky v této zkrácené podobě je 57 gramů a s vloženou baterií CR123 je celková hmotnost pouze 90 gramů.

Čelovka HL50 je křížencem modelů Fenix HL10 (napájené mikrotužkovou AAA baterií) a modelů Fenix HL21 a Fenix HL22 napájených tužkovou AA baterií. Oproti HL10 poskytne nový Fenix HL50 při napájení tužkovou baterií vyšší kapacitu (2500mAh oproti 900mAh). Vůči modelům HL21 a HL22 je Fenix HL50 výrazně menší. Jedním z důvodů miniaturizace je vyřešený odvod tepla kovovou konstrukcí pláště svítilny. Oproti čelovkám HL21 a HL22 má Fenix HL50 také širší kužel světla při zachování výrazného bodu uprostřed zorného pole.

Obr. č. 2: boční pohled na čelovku Fenix HL50 v její krátké verzi napájené pomocí CR123. Celá čelovka je jen nepatrně delší, než tužková baterie.

Světelný kužel pokrývá úhel 83° , tedy hlavní část zorného pole. Nejkrajnější periferní úhly osvětlené nejsou, přesto kužel pokrývá většinu zorného pole a nepůsobí tunelovité vidění. Intenzita je výraznější ve středu kužele. Výrazný jasový střed osvětluje ze vzdálenosti dvou metrů kruh o průměru 50 centimetrů. Při chůzi s čelovkou (osvětlení povrchu 2 metry před uživatelem) je pokryto celé zorné pole až po špičky nohou. S čelovkou se jde pohodlně a není potřeba sklápět hlavu k sledování překážek střídavě před sebou a přímo pod nohama , jako je tomu u svítilen s výrazně bodovým kuželem.

Světelné režimy čelovky Fenix HL50

Čelovka disponuje třemi trvalými světelnými režimy a jedním krátkodobým výkonným režimem s názvem BURST. Ten slouží k rozsvícení čelovky na maximální intenzitu, které odpovídá hodnota světelného toku 365 lumenů (napájení CR123A) respektive 285 lumenů (napájení tužkovou baterií). Pokud se rozhodneme svítit na maximální režim 150 lm, pak je potřeba počítat s dobou svícení 2 hodiny s NiMh baterií o kapacitě 2500 mAh respektive 3 hodiny s lithiovou CR123.

Jako hlavní zdroj silného osvětlení na dlouhé akce v podzemí tato miniaturní svítilna určena není. Pokud však zvolíme režim 55 lm, budeme mít k dispozici ucházející světlo po dobu více jak 6 hodin. Tento režim je zajímavou kombinací světelného toku a výdrže. Lze se s ním přehledně pohybovat v noci přírodou i štolami. Do širokých štol nebo jeskyní s velkými prostorami 55 lumenů stačit nebude. V takovém případě je uživatel limitován dvěma hodinami svitu na maximální režim, který poskytuje slušné množství světla.

Nejnižší režim 3 respektive 4 lumeny stačí na úsporné svícení na blízko. Intenzita světla srovnatelná s jednou 5mm klasickou diodou posvítí pod ruce při práci na místě, táboření, vaření a podobně. V tomto režimu lze také čelovku s klidem nechat rozsvícenou v noci ve stanu jako lampičku bez obav z jejího rychlého vybití. Výdrž 110 hodin při světelném toku 3 lumeny totiž znamená téměř 5 dní nonstop svícení.

režimAA baterie NiMh 2500 mAhCR123 baterie
BURST285 lm po dobu stisku tlačítka365 lm po dobu stisku tlačítka
High150 lm – 2h170 lm – 3h
Mid55 lm – 6h 20min60 lm -9h 45min
Low3 lm – 110h4 lm – 150h
Tabulka č. 1 : přehled světelných režimů čelovky Fenix HL50 a doby svícení v jendotlivých režimech

Výrobce v návodu výslovně zakazuje použití nabíjecích Lithiových akumulátorů. K napájení čelovky lze použít pouze baterie s napětím do 3V. Toto omezení výrazně snižuje pestrost typů baterií, kterými lze čelovku napájet. Níže je uvedena tabulka z návodu k čelovce. V zásadě ji lze zjednodušit na fakt, že výrobce doporučuje používání NiMh akumulátorů velikosti AA, alkalických primárních baterií velikosti AA a primárních nenabíjecích lithiových baterií s označením CR123A.

typ baterierozměr baterie
(označení)
napětípoužitelnost
Alkalické primární baterieAA1,5 Vlze použít
NiMh akumulátoryAA1,2 Vdoporučené
Lithiové primární baterieAA1,5 Vlze použít
Nabíjecí články Li-Ion (tužkové)14500 (tužková)3,7 VZAKÁZÁNO
Nenabíjecí primární lithiové baterieCR123A3Vdoporučené
Nabíjecí akumulátory Li-Ion163403,7VZAKÁZÁNO
Nabíjecí akumulátory LiFePO4163403,2VZAKÁZÁNO
tabulka č. 2: přehled typů baterií, které lze nebo nelze použít v čelovce Fenix HL50.

Ovládání čelovky Fenix HL50

Ovládání je řešeno jediným kulatým tlačítkem o průměru 15 milimetrů. Tlačítko je kryté mřížkovanou pryží a má odezvu na stisk po celé své ploše, tedy i v krajích. K ovládání není potřeba velký tlak a proto je čelovka ovladatelná přítlakem jednoho prstu bez nutnosti uchopit zablácenýma rukama celé tělo čelovky. Zapnutí čelovky se provádí jednoduchým kliknutím z vypnutého stavu. Čelovka si pamatuje poslední použitý režim a do tohoto režimu se zapne. Nemusíme tak pokaždé hledat režim, který jsme si zvyknuli používat nejčastěji.

Přepínání režimů je řešeno opět pomocí krátkého kliknutí na tlačítko. Režimy cyklují v pořadí (low-mid-high)-(low-mid-high). Přepínání režimů lze provádět i stlačením pomocí článku prstu, bez nutnosti dotýkat se zbytku svítilny. Čelovka díky nízké kovové základně drží na čele nebo přilbě pevně a při stisku tlačítka se na popruhu neposouvá. Vypnutí čelovky se provádí stiskem a podržením tlačítka po dobu 2 sekund.

Obr. č. 5: Tlačítko pro ovládání čelovky pokrývá celý téměř průměr těla svítilny a je snadno ovladatelné stiskem prstu bez nutnosti uchopení celé čelovky. Při stisku má citelnou odezvu kliknutím.

Režim BURST lze aktivovat v libovolném světelném režimu a lze jej aktivovat i přímo z vypnutého stavu. Kdykoliv stačí stisknout a podržet ovládací tlačítko. Pokud byla svítilna vypnutá, po 3 sekundách se zapne režim BURST a bude aktivní po dobu stisku tlačítka. Jakmile tlačítko pustíme, čelovka se vrátí do vypnutého stavu. Pokud jsme aktivovali režim BURST v libovolném režimu svícení, pak čelovka po stisku a držení tlačítka krátce zhasne a v zápětí se rozsvítí v režimu BURST. Režim je aktivní po dobu držení tlačítka a po jeho uvolnění se čelovka vrátí do původního režimu.

Pro zajištění čelovky proti nechtěnému zapnutí v batohu během přepravy je nutné otočit víčkem bateriového pouzdra o tři a půl závitu. Teprve potom je jisté, že se svítilna nezapne a nepřehřeje se v uzavřeném prostoru zavazadla.

Obr. č. 6: pohled na pojistný kroužek proti ztrátě čelovky a na závit bateriového pouzdra. Protože závit není povrchově upravený, přenáší se (-) kontakt po celé jeho ploše a nikoliv jen po čele bateriového pouzdra. to je důvod, proč při zajištění čelovky před přepravou musíme otočit uzávěrem o 3,5 otáčky. Musí dojít k rozpojení kontaktu nikoliv mezi víčkem a pouzdrem, ale mezi baterií a víčkem.

Konstrukce čelovky Fenix HL50

Svítilna je vyrobena z leteckého duralu v černém matném eloxu a systém k uchycení náhlavního popruhu je vyroben z nerezového plechu s odlehčujícími otvory ve tvaru šestiúhelníků. Díky kovovému provedení patice pro náhlavní popruhy je čelovka menší a při nošení neční před uživatele do jeho zorného pole. Zároveň je těžiště svítilny blíže k čelu a lépe drží svoji polohu i při běhu. Plechová náhlavní destička se na první pohled jeví nepohodlně, při nošení čelovky je však na straně kontaktu s čelem protažen gumový popruh a tudíž nedře, nestudí ani netlačí.

Obr. č. 7: pohled dovnitř bateriového pouzdra v těle svítilny. Dva vystouplé kontakty kolem (+) pólu jsou mechanická ochrana pro případ chybného vložení baterie mínusovým (-) koncem napřed.

Reflektor svítilny je zcela hladký s dvojím kombinovaným ohniskem – široké světlo a výrazný bod současně. Krycí sklíčko je čiré, minerální a je odolné proti poškrábání. Zapuštění krycího sklíčka je pouze 1,5 mm pod nerezovou obrubu, díky čemuž se z něj snadno odstraňuje bláto v případě znečištění.

Obr. č. 8: detail reflektoru svítilny Fenix HL50.

Uchycení čelovky v destičce pro náhlavní popruhy je netradičně řešeno pomocí pružného obvodového klipsu z nerezi, do kterého se tělo svítilny poměrně lehce zacvakne. Naklápění reflektoru pro svícení pod nohy nebo naopak do dálky má v kovovém klipsu maximální možný rozsah. Reflektor může směřovat od polohy kolmo nad hlavu přes standardní svícení vodorovně před sebe až po svícení kolmo pod nohy.

Obr. č. 9 pohled na nerezový klips k upevnění čelovky na náhlavní popruh při vyjmuté čelovce.
Obrázek č. 10: Pohled na zadní stranu náhlavní destičky a způsob provlečení nosného popruhu.

Aby při zachycení čelovkou nehrozilo její nechtěné vypadnutí a ztráta, je ještě tělo připoutáno k nosnému popruhu přídavným úchytem z plechu. Ten je vložen na tělo pod víčko uzávěru bateriového pouzdra. Tento pojistný plech při vysmeknutí svítilny způsobí její zachycení na popruhu. V tomto pojistném úchytu jsou dva otvory pro zavěšení čelovky na provázek nebo na kroužek s klíči.

Obr. č. 11: Svítilnu lze pověsit na klíče nebo přivázet na reep šňůru pomocí otvoru v plechovém úchytu.
Obr. č. 12: Pohled na pojistnou plechovou úchytku čelovky se dvěma otvory k provléknutí kroužku na klíče nebo reep šňůry.

Čelovku lze použít v krátké verzi, tedy s napájením na primární lithiové články CR123. V tom případě je víčko bateriového pouzdra našroubováno přímo na pouzdro pro baterie. Při použití článku AA tedy tužkové baterie je zapotřebí prostor bateriového pouzdra prodloužit a zúžit. Proto se na závit namontuje prodlužující závitová spojka dovnitř do prostoru pro baterie se vloží plastový redukční tubus. Délka čelovky se prodlouží o 16 milimetrů. Vnější závit prodlužovacího kusu je opět opatřen těsnícím “O” kroužkem.

Obr. č. 1š: Tělo svítilny v krátké verzi, vpravo prodlužující kovový díla víčko bateriového pouzdra, dole redukční tubus z plastu pro vložení tužkové baterie, která je užší než článek CR123.

Odolnost čelovky je IPX8, tedy odolnost proti ponoření do vody. Výrobce deklaruje vodotěsnost do hloubky 2 metry. Uzávěr bateriového pouzdra i závit prodlužujícího adapteru pro baterie AA je osazen po jednom těsnícím “O” kroužku. Závity a hranu těsnění je pro hladší chod a lepší těsnící vlastnosti vhodné dodatečně namazat silikonovou vazelínou. Díky odolnosti svítilny není problém s její údržbou po akci v blátivém prostředí. Čelovku lze jednoduše odmočit vcelku a poté ji od nečistot oprat pod proudem tekoucí vody.

Tělo čelovky je nerozebíratelné bez speciálních nástrojů. Je patrné, že doživotní záruka poskytovaná výrobcem bude realizována výměnou LED diody, řídící elektroniky nebo tlačítka. Dioda spolu s reflektorem je pod čtveřicí miniaturních šroubků Torx a řídící elektronika je umístěna pod závitovým prstencem se speciálním čtyřrýhovým dotahováním.

Závěrečné hodnocení čelovky Fenix HL50

Čelovka Fenix HL50 je první čelovka vyrobená zcela bez vnějších plastových mechanických částí. Pokud ji přibalíme do podzemí jako druhý záložní zdroj světla, nemusíme se bát jejího poškození v náročném prostředí. Při jakýchkoliv aktivitách na sněhu a v mrazu přijde vhod možnost použít k napájení lithiovou primární baterii, která odolá teplotám až do -40°C. Režim 55 lumenů s výdrží přes 6 hodin na jedinou AA baterii poskytuje dostatek světla na celou řadu činností. V případě potřeby je stále k dispozici možnost posvítit si až 360 lumeny. Čelovka nabízí kombinaci solidního světelného toku při miniaturních rozměrech. Pro delší akce je třeba počítat s náhradní baterií v kapse. Na týden v horách z každodenním svícením nám bohatě vystačí balení 4 ks tužkových baterií.

Postřehy z používání Fenix HL50

Otočení víčka bateriového pouzdra o tři a půl závitu při přepravě je dáno tím, že (-) pól baterie je veden závitem a odpojí se až při oddálení pružinového kontaktu od pólu baterie. U jiných svítilen stačí 0,5 závitu proto, že se k propojení používá pouze obruba těla svítilny a závit je nevodivý. Nevýhodou je větší počet otáček před zajištěním svítilny, výhodou naopak menší náchylnost na rozpojení kontaktu vlivem drobné nečistoty na obrubě nebo ve víčku bateriového pouzdra.

Odhadovaná barevná teplota světla čelovky, označovaná jako “neutrální bílá” je 4300°K, tedy někde uprostřed mezi teplou (3700°K) a studenou (5000°K).

Plechovou pojistku sloužící proti ztrátě čelovky a k jejímu pověšení na klíče nijak nepřekáží, pokud nepotřebujeme často svítilnu snímat z náhlavního úchytu a používat ji samostatně.

Režim BURST funguje po dobu stisku tlačítka pravděpodobně jako ochrana proti přehřátí svítilny a proti nechtěnému předčasnému vybití baterie. Pokud vystačí kapacita baterie, vydrží burst v pokojové teplotě při stisknutém tlačítku svítit bez problému i dvě minuty bez výraznějšího ohřátí.

Čelovka při poklesu kapacity baterie sama snižuje světelný režim. Pokud svítíme od začátku na high 150 lumenů, po dvou hodinách se čelovka nezhasne, ale přejde na nižší režim. Pokus o přepnutí do vyššího režimu se neprojeví jako změna v intenzitě, tedy na režim High svítilna stále svítí jen na 55 lumenů, odpovídajícím režimu mid. Dále poklesne na režim low (3lm) a v něm svítí v řádech hodin i na velmi vybité baterie. Nestane se tedy, že by čelovka z režimu high rovnou zhasnula a nechala uživatele bez světla.

Při dlouhém svícení čelovka přejde postupně do režimu low, ale po vypnutí na několik hodin a odležení baterie umožní opět na určitou dobu rozsvícení v režimu High nebo mid. Důvodem je odpočnutí baterie po trvalé zátěži, které se projeví nárůstem napětí na článku.

Napsat komentář